Breaking News

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ


--------------------------------------
Από τον Άγγελο Πετρουλάκη
---------------------------------------
Αντώνης Α. Αντωνίου:
«Εγκυκλοπαιδικό Βιογραφικό Λεξικό
Νεότερης Θεσσαλικής Ιστορίας»
Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ




Ο Αντώνης Α. Αντωνίου είναι πτυχιούχος τού Οικονομικού Τµήµατος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κάτοχος DEA Οικονομικής Ιστορίας τού Πανεπιστημίου Paris I – Sorbonne, κάτοχος DEA Κοινωνιολογίας τής Εργασίας τού Πανεπιστηµίου Paris VII – Jussieu και διδάκτωρ Οικονομικής Ιστορίας τού Πανεπιστηµίου Paris I – Sorbonne.
Έχει πραγματοποιήσει μακροχρόνιες έρευνες σε αρχεία και βιβλιοθήκες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Συγγράµµατά του είναι: «Γαµήλια έθιµα των καραγκούνηδων της ∆υτικής Θεσσαλίας: Το παράδειγμα της κοινότητας Ματαράγκας», 1991, «∆ηµόσιες δαπάνες (1833-1939)» στη σειρά Μελέτες Νεοελληνικής Οικονοµικής Ιστορίας (υπό έκδοση από το Ιστορικό Αρχείο τής Εθνικής Τράπεζας και το ΚΕΠΕ), «Συµβολαιογραφικές πράξεις συμβολαιογραφούντος Ειρηνοδίκου Καρδίτσας Σοφοκλέους Οιταιοκαρύδου (1881-1882): περιλήψεις – ευρετήρια» (υπό έκδοση από τα Γενικά Αρχεία τού Κράτους).
Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε έγκυρα περιοδικά, όπως «Ιστορικά», «Σπουδαί», «Αρχείον Οικονομικής Ιστορίας» και σε πρακτικά διεθνών και πανελλήνιων επιστημονικών συνεδρίων.
Το «Εγκυκλοπαιδικό Βιογραφικό Λεξικό Νεότερης Θεσσαλικής Ιστορίας» είναι ένα κολοσσιαίο έργο, ανεκτίμητο για κάθε Θεσσαλό, που έχει έστω ένα κάποιο ενδιαφέρον για τον τόπο του. Θα το χαρακτήριζα ως νήσο πατριδογνωσίας, που σαφώς δεν έχει προηγούμενο και αποτελεί βασικό εφόδιο και της πλέον φτωχής βιβλιοθήκης.
Τεράστιο το εγχείρημα και ιδιαίτερα αξιέπαινη η σχολαστικότητα του κ. Αντωνίου. Έργο ζωής, αναμφίβολα.
Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου διαβάζουμε: «Στα λήμματα του ανά χείρας τόμου παρουσιάζονται πρόσωπα που έχουν ολοκληρώσει τον βιολογικό τους κύκλο, τα οποία είτε γεννήθηκαν στη Θεσσαλία και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ιστορική εξέλιξη είτε εγκαταστάθηκαν ή έδρασαν στη Θεσσαλία και συνέβαλαν στη σημερινή κοινωνική και πολιτισμική ταυτότητά της.
»Η έρευνα καλύπτει χρονικά την περίοδο από την ολοκλήρωση της κατάκτησης της Θεσσαλίας από τους Οθωμανούς, στις αρχές του δέκατου πέμπτου αιώνα, έως τις μέρες μας.
»Για τη σύνταξη των λημμάτων αξιοποιήθηκε ποικίλο υλικό, όπως εγκυκλοπαίδειες, άρθρα εφημερίδων και περιοδικών, μονογραφίες και διαδικτυακές πηγές, ενώ πραγματοποιήθηκαν επαφές με συγγενείς για να συλλεχθούν αδημοσίευτες πληροφορίες από δυσπρόσιτες πηγές. Έτσι η θεσσαλική ιστορία αναδεικνύεται μέσα από τη ζωή, το έργο και την προσφορά των πρωταγωνιστών του ιστορικού γίγνεσθαι».
Ο όγκος των καταγραφών και των πληροφοριών εκπλήσσει. Η αποδελτίωσή τους και μόνο απαιτεί πολύχρονη συστηματική εργασία. Μοναδικό το εγχείρημα.
Παραθέτω ένα απόσπασμα από το εισαγωγικό σημείωμα του συγγραφέα, ενδεικτικό τής υπευθυνότητας με την οποία αντιμετώπισε το έργο του.
«Επιδιώξαμε ν’ αναδείξουμε τις μορφές και τους μηχανισμούς ανάπτυξης και άρθρωσης μιας εθνικής και τοπικής ταυτότητας, ενταγμένης όχι μόνο στο τοπικό, αλλά στο εθνικό και διεθνές ιδεολογικό και πολιτισμικό περιβάλλον. Πραγματευτήκαμε τον ιστορικό ρόλο προσώπων και προσπαθήσαμε να αποφύγουμε να αποτιμήσουμε, να επαινέσουμε ή να επιτιμήσουμε κάποιους. Κατά συνέπεια ο αναγνώστης θα πρέπει να ερευνήσει το γεωγραφικό και ιστορικό συγκείμενο των βιογραφούμενων προσώπων για να αποκτήσει μια ολοκληρωμένη εικόνα της πραγματικότητας της εποχής τους και όχι να προβεί απλώς σε ταύτιση ή απόρριψη προσώπων. Για να γίνει πιο απτή η πορεία της ζωής των ατόμων, θα πρέπει ο κάθε βιογραφούμενος να τεθεί στην καρδιά της εποχής του, στο σταυροδρόμι των γεγονότων, των ιδεολογικών ρευμάτων και των ιδεολογικών κινημάτων».
Μόνο συγχαρητήρια ανήκουν στον συγγραφέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια