Breaking News

Τα Μαθηματικά στην Λογοτεχνία...

 

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

---------------------------------------

Από τον Άγγελο Πετρουλάκη

---------------------------------------

 

«…το ατελές αντικατοπτρίζει το τέλειο

πιο ολοκληρωμένα από το τελειοποιημένο,

και βλέπουμε περισσότερα χαρακτηριστικά

του Θεού στο παιδί, παρά στον άντρα».

 

Γκιγέρμο Μαρτίνες:

 

Τα εγκλήματα της Αλίκης

 

Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ

 


 

 

Ο αργεντινός Γκιγέρμο Μαρτίνες μας έχει δώσει το εξαιρετικό «Η ακολουθία της Οξφόρδης» (εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ). Είναι μαθηματικός και θα ήταν δίκαιο αν για το «Τα εγκλήματα της Αλίκης» έγραφα συνοπτικά πως είναι μια καλοσχεδιασμένη εφαρμογή των μαθηματικών στην λογοτεχνία.

Μια αριστοτεχνικά πλεγμένη μυθοπλασία με εργαλεία τα Μαθηματικά και την Λογική, δεν μπορεί παρά να καθηλώσει τον αναγνώστη και ιδιαίτερα όταν  αυτή εκμεταλλεύεται ένα από τα ισχυρότερα κεφάλαια της βρετανικής λογοτεχνίας, τον διάσημο Λιούις Κάρρολ, συγγραφέα τού πασίγνωστου «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων».

Και όμως πρόκειται για αστυνομική λογοτεχνία, με την έννοια ότι ο μύθος χτίζεται πάνω σε τρεις ανθρωποκτονίες και στις προσπάθειες εξιχνίασής τους. Η Οξφόρδη είναι ο χώρος που διαδραματίζονται τα γεγονότα, πολλά από τα οποία ανήκουν στην σφαίρα τού πραγματικού, ιδιαίτερα εκείνα που έχουν σχέση με την προσωπικότητα του Λιούις Κάρρολ και της ηρωίδας του Άλις Λίντελ. Το αν ήταν ή όχι παιδόφιλος, ο Κάρρολ, είναι η σημαντική παράμετρος για την ανάπτυξη του μυθιστορήματος.

Ο Μαρτίνες επιλέγει να εισάγει τα Μαθηματικά και την Λογική, δίνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην αφήγηση, η οποία αιχμαλωτίζει τον αναγνώστη με την αμεσότητά της και τους ευρηματικούς δρόμους που ακολουθεί.

Επινοώντας δυο κύρια πρόσωπα, έναν διάσημο Καθηγητή Λογικής και έναν ανήσυχο φοιτητή Μαθηματικών, σχηματίζει έναν κόσμο ερευνητών τής ζωής και του έργου τού Κάρρολ, την τάξη τού οποίου έρχεται να ταράξει ένα εύρημα μιας νεαρής ερευνήτριας, η οποία ανακαλύπτει σχισμένες και εξαφανισμένες σελίδες ενός ημερολογίου τού συγγραφέα, που ανατρέπουν αρκετά δεδομένα τής ζωής του, ενώ παράλληλα απειλούν να ανατρέψουν και πολλά απ’ αυτά που έχουν υποστηριχθεί για τον βίο και την προσωπικότητά του.

Η νεαρή ερευνήτρια πέφτει θύμα απόπειρας ανθρωποκτονίας, από άγνωστο δράστη, προφανώς για να μην δει το φως τής δημοσιότητας η ανακάλυψή της. Το ποιος είχε συμφέρον από τον θάνατό της γίνεται το αντικείμενο της έρευνας του Καθηγητή τής Λογικής και του φοιτητή τών Μαθηματικών.

Ο αναγνώστης καλείται να παρακολουθήσει βήμα με βήμα μια σειρά υπολογισμών και συλλογισμών, οι οποίοι τον κάνουν συν-ερευνητή μιας υπόθεσης ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας, που δίνει άλλη διάσταση στην αστυνομική λογοτεχνία και αναδεικνύει την ευρηματικότητα του συγγραφέα.

Άποψή μου: Από τα πλέον ενδιαφέροντα μυθιστορήματα του είδους.

 

Λάρισα, 5/9/2020

Δεν υπάρχουν σχόλια