Breaking News

Μα πόση αηδία νιώθω…



ΜΟΝΟΛΟΓΩΝΤΑΣ 
(Δημοσιεύθηκε στην έντυπη Larissa net την Παρασκευή, 26-1-2018)
-------------------------------------
Από τον Άγγελο Πετρουλάκη
-------------------------------------
 
Και ξαφνικά ο νεαρός κύριος Τζανακόπουλος, με περισπούδαστο ύφος, δήλωσε πως όσοι πήραν μέρος στη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης, για το «Μακεδονικό», ήταν παρακρατικοί και φασίστες.
Χειροκροτήστε τον…
Χρειάστηκε ιδιαίτερη σκέψη για να βγάλει αυτό το συμπέρασμα. Μη και χαλάσουμε το χατήρι των Σκοπιανών. Κατάντια…
Θα ήθελα κάποια στιγμή να μάθαινα τι γνωρίζει ο νεαρός αυτός κύριος για τη Μακεδονία. Όπως και πώς ορίζει τις έννοιες «εθνικισμός» και «πατριωτισμός»;
Καπετάν Κώττας - Ο Μακεδονομάχος που δεν γνώριζε την ελληνική.

Βεβαίως, ο κ. Κοτζιάς είχε διαφορετική προσέγγιση. Η απορία μου είναι αν ο πρώτος εκφράζει το επίσημο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ ή ο δεύτερος; Αν το εκφράζει ο πρώτος, θα πρέπει ο κ. Τσίπρας να εμπιστευθεί σ’ αυτόν τις διαπραγματεύσεις. Αν όχι, τότε θα πρέπει να τον καταργήσει.
Ούτε το ένα θα συμβεί, ούτε το άλλο. Γιατί ο κ. Τσίπρας έχει μάθει καλά πώς διατηρούνται οι ισορροπίες. Και αυτό είναι θλιβερό.
Θλιβερή, βεβαίως, είναι και η στάση τού Αρχιεπισκόπου. Μου θύμισε κάποιους Πατριάρχες στην περίοδο της Τουρκοκρατίας που εξαγόραζαν τον πατριαρχικό θρόνο πληρώνοντας αδρά τον σουλτάνο. Ή κάποιους δεσποτάδες που μαζί με κοτζαμπάσηδες αποκήρυσσαν τους εξεγερμένους Έλληνες. Με πίκρα επιστρέφω στην ομιλία τού Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, στις 8 Οκτωβρίου του 1838, προς τους φοιτητές. Ο άνθρωπος που πήρε στην πλάτη του ολόκληρη την Επανάσταση, είχε μιλήσει ξεκάθαρα για τον ρόλο των θρησκευτικών αρχηγών στην Τουρκοκρατία. Ο κύριος Ιερώνυμος δικαίωσε, 180 χρόνια μετά, τον Κολοκοτρώνη.
Ο Παύλος Μελάς
 Μένω για λίγο σε κάποιους χαρακτηρισμούς, ιδιαίτερα στον «Μακεδονομάχοι», που ειρωνικά ακουστήκαν. Πόσο κακό είναι κάποιος να ηρωοποιεί τους Μακεδονομάχους και γιατί να μην είναι θεμιτή η επιθυμία κάποιου να υπερασπιστεί αυτόν τον χαρακτηρισμό; Μήπως η Μακεδονία δεν χρωστά την ελευθερία της στους Μακεδονομάχους; Μήπως οι τόσοι και τόσοι που θυσιάστηκαν στις αρχές τού περασμένου αιώνα για να μείνει ελληνική η Μακεδονία ήταν Χρυσαυγίτες, φασίστες ή πατριδοκάπηλοι; Ή μήπως γνώριζαν την ιστορία τής Μακεδονίας και τις πηγές της ελληνικότητάς της; Σαφώς και όχι, αφού ο τοπικός πληθυσμός ήταν σχεδόν αναλφάβητος.
Αισθάνονταν Έλληνες, όμως. Αυτό και μόνο. Ακόμα κι αν δεν μιλούσαν ελληνικά, όπως ο καπετάν Κώτας. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα της ιστορίας∙ ας μην σκοτίζουν τον νου τού νεαρού κυρίου Τζανακόπουλου. Αυτός θεωρεί ότι αρκεί να σταθεί σε κάποιες γραφικότητες της συγκέντρωσης, για να χλευάσει τα συναισθήματα αυτών που συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι τής Θεσσαλονίκης. Δικαίωμά του. Άλλωστε και άλλοι αριστεροί, στο παρελθόν, θεώρησαν δικαίωμά τους ν’ αγωνιστούν για τη δημιουργία αυτόνομου μακεδονικού κράτους, το επίσημο ΚΚΕ, δηλαδή, που σήμερα δεν θέλει να θυμούνται οι Έλληνες την ιστορία του και πιο συγκεκριμένα εκείνες τις σελίδες τής εθνικής προδοσίας.

Όση σχέση έχουν οι Τούρκοι με την ιστορία τής Ιωνίας και των νησιών τού Αιγαίου, άλλη τόση έχουν οι Σκοπιανοί, ή οι Βούλγαροι με την ιστορία τής Μακεδονίας. Αυτό βέβαια ο κ. Νίμιτς, αλλά και άλλοι διεθνείς διαπραγματευτές, το γράφουν στα παπούτσια τους. Ούτως ή άλλως δεν αφορά την πατρίδα τους. Ο κ. Νίμιτς και οι πέριξ αυτού διαπραγματευτές είναι τα πιόνια μιας διεθνούς σκακιέρας, που τα κινούν όλοι όσοι έχουν συμφέροντα να βάλουν πόδι στο γειτονικό κράτος, για τούτο και η τακτική τού άλλου νεαρού κυρίου, του πρωθυπουργού, είναι ολέθρια.
Δεν αντιμετωπίζονται εγωιστικά τα εθνικά θέματα. Δεν έχει κανένα ηθικό δικαίωμα ο πρωθυπουργός να κρατά για τον εαυτό του τις διαπραγματεύσεις και να ενημερώνει τον αρχιεπίσκοπο και μόνο, αφήνοντας έξω τους εκλεγμένους αρχηγούς των κομμάτων. 
Ο Μητροπολίτης Καστοριάς Γερμανός Καραβαγγέλης.

Ούτε και ο αρχιεπίσκοπος έχει δικαίωμα να καθοδηγεί συμπεριφορές για αυτού του είδους θέματα, ιδιαίτερα όταν το «Μακεδονικό» ξεκίνησε και βάφτηκε στο αίμα εξ αιτίας τής αντιπαλότητας των «Εξαρχικών» Βουλγάρων και των «Πατριαρχικών». Αν δεν ξέρει την ιστορία, ας ζητήσει, από εκείνους που την ξέρουν, να του τη διδάξουν. Και ας ρίξει έστω μια φευγαλέα ματιά στα κείμενα του Ίωνα Δραγούμη. Ύστερα να κάνει τον σταυρό του…
Ίων Δραγούμης
 Ο N.G.L HAMMOND με το ογκώδες μελέτημά του «Το Μακεδονικό Κράτος» (εκδόσεις Παπαζήση), έδωσε πλήρη απάντηση σε κάθε ερώτημα περί Μακεδονίας (για να μην αναφερθώ σε Έλληνες). Άλλωστε η αρχαιολογική σκαπάνη έχει λύσει προ πολλού το ζήτημα. Εκείνοι που δεν μπορούν να το λύσουν είναι οι πολιτικοί. Που ενώ πετούν του κόσμου τα κονδύλια σε άχρηστες ενέργειες, δεν φρόντισαν να αναδείξουν, με συνέδρια και συμπόσια, την ιστορία και την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Συνέδρια που θα είχαν την έδρα τους στη Βεργίνα, την Πέλλα και σε άλλους σημαντικούς τόπους τής Μακεδονίας μας. Τελευταίο πικρό παράδειγμα η Αμφίπολη. Μα πόση αηδία νιώθω εξ αιτίας τους;…








Δεν υπάρχουν σχόλια