Breaking News

Της «κωλοτούμπας» τα λεφτά…



ΜΟΝΟΛΟΓΩΝΤΑΣ
------------------------------------
Από τον Άγγελο Πετρουλάκη
------------------------------------
(Δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, 19-1-2018, στην έντυπη  Larissa net)
Μόνο μια απορία: Να έχει άραγε τα νύχια κομμένα;
«Τον ήξερα πολύ λίγο. Χθες που τον γνώρισα για καμιά ώρα, ανακάλυψα ότι είναι καλύτερος, από ότι πίστευα», δήλωσε για τον πρωθυπουργό ο κ. Ζουράρις, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ 104,6». Και συνεχίζοντας τόνισε: «Eίναι ένας νεαρός σοφός, έχει μια εκπληκτική φιλοπατρία, είναι πράος, μειλίχιος. Ήταν σαν ένας καλός γιος μου».
Αυτά. Από τον διανοούμενο που οι κατά καιρούς τοποθετήσεις του έγιναν αιτία για συζητήσεις πολλές κι έντονες.
Από τον διανοούμενο που τα βιβλία του έχουν συζητηθεί έντονα, γιατί η κριτική που ασκούν στην εξουσία είναι οξύτατη.
Εκείνο που προκαλεί ερωτηματικά, τουλάχιστον στη δική μου ανάγνωση, είναι το ««Τον ήξερα πολύ λίγο. Χθες που τον γνώρισα για καμιά ώρα…». Αναρωτιέμαι αν είναι δυνατόν, υφυπουργός να μην γνωρίζει τον πρωθυπουργό του; Έπρεπε να φτάσει στην πόρτα εξόδου από την κυβέρνηση για να τον γνωρίσει «για καμιά ώρα». Δηλαδή τόσο καιρό που μιλούσε για το «ποιος ζει ή ποιος πεθαίνει», σε σχέση με τα μέτρα και τις μνημονιακές υποχρεώσεις, δεν είχε επαφή με τον πρωθυπουργό του. Και ο πρωθυπουργός δεν του είπε ούτε ένα «συγκρατήσου» όταν μίλησε για σχολικές εκδρομές και μπορντέλα; Ούτε όταν είχε πει «Και να χάσουμε μερικά νησιά δεν πειράζει»; Ούτε όταν είχε δηλώσει πως τα παιδιά μαθαίνουν ελληνικά από λογοτέχνες με εθνική κυτταρίτιδα;

Τι συμβαίνει μέσα στην κυβέρνηση λοιπόν; Πορεύονται ανεξέλεγκτοι οι υπουργοί; Ή ο πρωθυπουργός τούς αφήνει να εκτίθενται τόσο που να φθείρονται από μόνοι τους; Το δεύτερο εξηγεί το γιατί ο κ. Ζουράρις, παρά το προκλητικό ύφος του και παρά τις προκλητικές δηλώσεις του, παρέμεινε τόσο καιρό στη θέση του.
Ο κ. Ζουράρις δεν αποτελεί παρελθόν από την πολιτική ζωή της χώρας. Απλά είναι εκτός κυβέρνησης. Όχι με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, αλλά με τη δική του θέληση. Ο πρωθυπουργός απλά έκανε δεκτή την παραίτησή του. Δεν τον τιμώρησε για όσα έχει πει ως κυβερνητικό  στέλεχος. Γι’ αυτό και ο κ. Ζουράρις, εξερχόμενος από τη συνάντηση, του έπλεξε ένα εγκώμιο που όμοιό δεν θυμάμαι να έχει διατυπωθεί για πρωθυπουργό: «Eίναι ένας νεαρός σοφός, έχει μια εκπληκτική φιλοπατρία, είναι πράος, μειλίχιος. Ήταν σαν ένας καλός γιος μου».
 Θα ήθελα ν’ ακούσω τις τοποθετήσεις της κ. Κωνσταντοπούλου και του κ. Λαφαζάνη, πάνω σ’ αυτήν τη δήλωση. Έτσι από απλή περιέργεια, όχι για να αντιληφθώ το μέγεθος της δουλικότητας του άντρα. Δηλώσεις που θα μείνουν στην πολιτική ιστορία της εποχής ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Όπως και οι κατά καιρούς τοποθετήσεις του – από χλευαστικές ως υβριστικές – θα παραμένουν ως τοποθετήσεις ενός βουλευτή, που κάποτε χρημάτισε και υφυπουργός. Το «τέως υφυπουργός» θα τον συνοδεύει μέχρι τον θάνατό του, με όλα τα προνόμια που συνεπάγεται. 

Αυτά. Γιατί αν προχωρήσω τη σκέψη μου περισσότερο, μόνο κατάθλιψη θα προκαλέσω, αφού η συμπεριφορά τού κ. Ζουράρι είναι κάτι που στιγματίζει και την ηθικότητα του προσώπου των ΑΝ.ΕΛ., παρά το ότι εκείνος δήλωνε απλή συστέγαση μαζί τους.
Η ηθικότητα του προσώπου των ΑΝ.ΕΛ… Άλλο ένα ερωτηματικό που αναζητά την απάντησή του, ιδιαίτερα τώρα που το «Μακεδονικό» έκανε ξανά την εμφάνισή του.
Η λεκτική αδιαλλαξία του κ. Καμένου και άλλων στελεχών του κόμματος είναι γνωστή. Γνωστές είναι στην πράξη και οι υπαναχωρήσεις ή αλλιώς «κωλοτούμπες». Τώρα βρισκόμαστε μπροστά σε ακόμα μία. Αν ήταν αντιπολίτευση θα ούρλιαζαν καθημερινά «Παραιτηθείτε». Τώρα μούγκα. Είναι γλυκύτατες οι βουλευτικές αποζημιώσεις. Τι κρίμα για άντρες να ξεπουλούν την αξιοπρέπειά τους προκειμένου να γεμίζει η τσέπη τους με χιλιάρικα. Βρόμικα χιλιάρικα, μνημονιακά χιλιάρικα. Όμως, της «κωλοτούμπας» τα λεφτά είναι όπως όλου του κόσμου τα λεφτά: Άοσμα. Στην υγειά μας ρε παιδιά!
Η έκπτωση αξιών θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη τώρα με τις διαπραγματεύσεις για το «Μακεδονικό». Η λεηλασία φρονημάτων θα κορυφωθεί. Αλλά, ας μην προτρέχω. Οι εξελίξεις απαιτούν υπομονή και ψυχραιμία…





Δεν υπάρχουν σχόλια