Breaking News

Νέα ήθη. Προς τι οι απορίες;


ΜΟΝΟΛΟΓΩΝΤΑΣ
(Δημοσιεύθηκε στο Global τις 13-12-2018 & τη Larissa net τις 14-12-2018)
---------------------------------------
Από τον Άγγελο Πετρουλάκη
---------------------------------------


 Παρακολούθησα (μια ‘‘διαστροφή’’, που μου άφησαν τα 50 χρόνια τής δημοσιογραφίας), με ιδιαίτερη προσοχή τα τελευταία γεγονότα που κατέγραψε η επικαιρότητα, όπως και τις αντιδράσεις που προκάλεσαν. Αναφέρομαι στην ανθρωποκτονία τής φοιτήτριας στη Ρόδο και τη συνέχειά της, που διαδραματίστηκε στις φυλακές τού Αυλώνα. Πλάι σ’ αυτά, η επίθεση στην κεντρική υπηρεσία των ΜΑΤ, η τρομοκρατική ενέργεια στο Στρασβούργο και άλλα ακόμα, όπως η αντιπαράθεση πρωθυπουργού και αρχηγού τής αντιπολίτευσης στη Βουλή, η υπεράσπιση του πρωθυπουργού των Σκοπίων από τον κ. Τζανακόπουλο και άλλα πολλά. Όλα σε ‘‘ζωντανή’’ μετάδοση.
Από τη μια τα γεγονότα. Από την άλλη τα ‘‘μίντια’’ (έτσι δεν τα λένε τώρα, στα σύγχρονα ελληνικά;). Ενδιάμεσα η τεχνολογία. Αυτό που κάποτε το περιγράφαμε με λέξεις πάνω σε χαρτί με τη βοήθεια του στυλογράφου, τώρα μεταφέρεται ως εικόνα και ήχος, ζωντανά, δηλαδή. Αφού η συσκευή του κινητού έχει φέρει τα πάνω κάτω και κυριαρχεί στην καθημερινότητά μας, επόμενο είναι να ζήσουμε κι αυτά, αλλά και άλλα πολλά που θα συμβούν στο μέλλον.
Και το ήθος; Η ηθική;
Εδώ τα γέλια είναι πολλά. Ποιο ήθος; Ποια ηθική; Καταρρακωμένα όλα από την… αρχαιότητα. Πρώτα τα καταρράκωσε η πολιτική. Οι πολιτικοί μας, χρόνια άπειρα τώρα, δίδαξαν τι σημαίνει ανηθικότητα. Μαζί τους αυτοί που εκπροσωπούν θεσμούς και εξουσίες. Αν ο καθένας μας θελήσει να ασχοληθεί με τις συμπεριφορές τους, θα βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα. «Σκάσε ρε τσόκαρο», ακούστηκε να λέει το βράδυ τής Τετάρτης, ο κ. Γρηγοράκος, στη Βουλή, προς την κ. Καββαδία, η οποία είχε προηγηθεί, λέγοντάς του: «Κάτσε κάτω ρε γελοίε». Στην συνέχεια ακούστηκαν και άλλα, αρκούντως διδαχτικά μεταξύ του κ. Κατσίκη και του κ. Κεγκέρογλου.


Ας στρέψω τη ματιά μου στα Μ.Μ.Ε. Μία από τα ίδια. Τα πράγματα είναι απλά. Ο εντυπωσιασμός φέρνει έσοδα, που είναι απαραίτητα για την επιβίωση, ή και τον πλουτισμό. Τα ‘‘αργύρια’’ είναι το ζητούμενο. Άλλο το να περιγράφεις λεκτικά μια σκηνή τρομοκρατικής επίθεσης και άλλο να δείχνεις εικόνα, με πτώματα στον δρόμο, λιμνούλες αίματος, ήχους πυροβολισμών, κραυγές… Η λεκτική περιγραφή καθηλώνει πέντε ακροατές. Η ζωντανή μετάδοση πενήντα τηλεθεατές. Η διαφορά είναι τρομακτική. Άρα, ποιον τρόπο θα επιλέξει το ‘‘μαγαζί’’;
Άλλο να διαβάζεις πολιτικό ρεπορτάζ, όπου επιλεκτικά θα μεταφερθούν τα κυριότερα σημεία της αντιπαράθεσης του πρωθυπουργού με τον αρχηγό τής αξιωματικής αντιπολίτευσης και άλλο να παρακολουθείς ζωντανά τη συνεδρίαση της Βουλής και ν’ ακούς – βλέποντάς τους συνάμα – να αποκαλεί ο ένας τον άλλο «ψεύτη», «απατεώνα» και άλλα πολλά ιδιαίτερα προσβλητικά. Άλλο να διαβάζεις ότι ο κ. Τσίπρας στην προεκλογική του ομιλία δήλωσε πως την επομένη των εκλογών, ως πρωθυπουργός, θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ και άλλο να τον βλέπεις να κουνάει οργισμένος το χέρι και να διατυμπανίζει πως «ο ΕΝΦΙΑ καταργείται με έναν νόμο».  Η δύναμη της εικόνας πουλάει και μάλιστα ικανοποιητικά. Καλύτερα απ’ όλους (και πριν από τα Μ.Μ.Ε.) το ξέρουν οι κυβερνώντες.
Και το βίντεο από τις φυλακές τι σχέση έχει μ’ αυτά; Έχει και παραέχει. Όλα χέρι με χέρι πάνε. Πολιτική και κοινωνική κατάντια, συμβαδίζουν. Ξεχνάμε πως εδώ και χρόνια κυκλοφορούν βιντεάκια από μαθητικές εκδρομές με μαθητές και μαθήτριες να κάνουν σεξ; Κάποια στιγμή και αυτά θα βγουν στη δημοσιότητα, την ευρύτερη. Στις φυλακές; Όλοι γνωρίζουν πως υπάρχουν κινητά, όλοι γνωρίζουν πως υπάρχουν ναρκωτικά, όλοι γνωρίζουν πως δεν ισχύουν κανόνες σύγχρονου κράτους δικαίου. Αυτοί που εκδηλώνουν έκπληξη, απλά υποκρίνονται. Πάντα κρατούμενοι βιαιοπραγούσαν κατά κρατουμένων, πάντα λειτουργούσαν κάποιοι ιδιαίτεροι ‘‘νόμοι’’. Αυτό, βεβαίως, δεν αποτελεί δικαιολογία, αλλά διαπίστωση. Με εξιλαστήρια θύματα τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Τώρα που, (εκείνα που δεκαετίες γίνονταν και ακόμα χειρότερα), βγήκαν στο φως, θίγουν την αισθητική και το ήθος μας, αλλά και την ηθική μας. Και βέβαια τη θίγουν, και βέβαια μας προσβάλουν άγρια. Όμως δεν μας θίγουν οι πεζοδρομιακές εκφράσεις των πολιτικών στη Βουλή; Τα λόγια που βγήκαν από τα χείλη τού πρωθυπουργού για τον Πέτρο Τατσιόπουλο και τη Ν.Δ. («Εσείς μπορείτε να βολευτείτε με διάφορα απολειφάδια της πολιτικής ζωής που πέρασαν από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ και επειδή είχαν περίεργη σχέση με τη μισή Αθήνα, έφυγαν από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα τους παίρνετε εσείς να τους εντάξετε στα δικά σας, μπας και πάνε και με την άλλη μισή Αθήνα»), δεν έθιξαν κανένα Ε.Σ.Ρ., κανέναν δημοσιογράφο, κανέναν πολίτη;




Δεν υπάρχουν σχόλια