Breaking News

Για την Ελλάδα ρε γαμώτο…

 
ΜΟΝΟΛΟΓΩΝΤΑΣ
----------------------
(Δημοσιεύθηκε στην έντυπη Larissa net στις 10 – 6 – 2016)

 Η τηλεόραση ξεγυμνώνει πολλούς. Ιδιαίτερα όσους δεν έχουν να πουν κάτι σημαντικό, αλλά μιλούν για να αιτιολογήσουν την ύπαρξή τους σ’ έναν χώρο. Αυτό συλλογίζομαι κάθε φορά που ακούω τα ‘‘πρωινάδικα’’ με τις πολιτικές συζητήσεις, στις οποίες πολιτικά πρόσωπα χωρίς έρμα πασχίζουν ν’ αγιοποιήσουν το κόμμα στο οποίο ανήκουν. Οκτώ στις δέκα φορές δεν απαντούν στην ερώτηση, επιχειρώντας να διαφύγουν από την δυσχερή τους θέση, μιλώντας για άλλα ή απλώς αερολογώντας. Οι κομματικοί προπαγανδιστές – φροντιστές τούς έχουν διδάξει επαρκώς την τέχνη της σουπιάς: αμόλα μελάνι, να θολώσουν τα νερά, για να ξεφύγεις. Διαφορετικά καταστράφηκες. Και κανένας τους δεν θέλει να καταστραφεί χάνοντας σε καιρούς χαλεπούς τα δεκαχίλιαρα και βάλε κάθε μήνα…
Έτσι είναι απολύτως φυσιολογικό όταν η ερώτηση ζητά να μάθει τους λόγους που καθυστέρησε η υπόθεση του Ελληνικού ν’ απαντούν, οι εκπρόσωποι του κυβερνώντος κόμματος, για το ποιοι ευθύνονται και πώς κατέληξε ο… Εθνικός Διχασμός 1914-1918…
Το ίδιο φυσιολογικό μου φαίνεται ν’ απαντούν, κάποιοι άλλοι πολιτικοί που διαχειρίστηκαν την εξουσία παλαιότερα, στην ερώτηση γιατί δεν τα έκαναν τόσα χρόνια, πως είχαν σκοπό, με την πρώτη ευκαιρία που θα τους δίνονταν ν’ αναμόρφωναν την… γκαρνταρόμπα τους.
Αρλούμπες και μόνο αρλούμπες.
Για να μην ομολογήσουν ούτε οι μεν, ούτε οι δε ότι όλη η ιστορία αφορά την διαφύλαξη του πελατειακού κράτους.
Όσοι συμμετείχαν έστω ως ψάλτες στον ενταφιασμό της χώρας κάτω από ένα βουνό χρέη, τώρα έγιναν… παρθένες.
Όσοι συνεργούν στην σημερινή εξαθλίωση της κοινωνίας, τώρα εμφανίζονται ως… θεράποντες ιατροί. Την κακή τους την ημέρα.
Όμως, όπως λέει και ο απλός λαός, βρίσκουν και τα κάνουν. Δηλαδή βρίσκουν ακριβώς τον απλό λαό. Είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να ξέρεις πως έχεις να κάνεις με απλό λαό, που το μόνο που ζητά είναι την… καραμελίτσα του, λίγα κάγκελα για να σκαρφαλώσουν κάποιοι φασαρτζήδες και μια ποδοσφαιρική ομάδα για να τον εκτονώσει.
Μην βασανίζετε τον εγκέφαλο της μάζας. Το λέει κάθε τόσο και ο κ. Λεβέντης, απλοποιώντας τα πάντα. Μέχρι να του προταθεί να γίνει εταίρος. Και τότε θα τον δούμε ν’ αντιγράφει τον κ. Καμμένο στην δεξιοτεχνία της κωλοτούμπας. Ίσως και να τον ξεπερνάει. Λεβέντες όλοι τους.
Ο λαός, λοιπόν.
Χωρίς ίχνος σνομπισμού ξεκίνησα από τον μανάβη της γειτονιάς. Η ερώτηση απλή: Αν η πρόσφατη ιστορία με τους Τσάμηδες κατά την επίσκεψη του υπουργού εξωτερικών στην Αλβανία, θα έχει συνέχεια; Μετά τον μανάβη σειρά είχε ο φούρναρης, μετά δυο-τρεις σερβιτόροι, κάποιοι δάσκαλοι, κάποιοι νεαροί πωλητές, ένα δυο αστυνομικοί. Στο σύνολο πάνω από τριάντα. Άκρα του τάφου σιωπή, που έγραψε κι ο Ποιητής. 
 Για δυο-τρεις το Τσάμης ήταν ένα επώνυμο που είχαν κάποιες οικογένειες στα χωριά τους. Μέχρι εκεί.
Φιλικό μου πρόσωπο είχε τις ενστάσεις του: Στο κάτω-κάτω της γραφής κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να ξέρει ιστορία. Αλίμονο. Αν ήταν υποχρεωμένοι να ξέρουν ιστορία θα ήξεραν και ποιοι είναι οι σύγχρονοι γερμανοτσολιάδες. Θα ήξεραν και πως δεν μετατράπηκε κάποτε μόνο η Αγία Σοφία σε τέμενος, αλλά και ο Παρθενώνας σε χριστιανικό ναό. Και πως η ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία αφορά πρώτιστα την Ουνέσκο, η οποία μόνο στα λόγια προστατεύει την  πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας και λειτουργεί ως οργανισμός-κάλυψη για να ροκανίζουν κάποια δις δολάρια κάποιοι επιτήδειοι που παριστάνουν τα μέλη της. Υποτίθεται από ένα ταμείο διεθνών εισφορών. Όλα καλά…


Οι Τσάμηδες, λοιπόν. Και τι σαν έγραψε η Ελευθερία Μαντά το «Οι μουσουλμάνοι Τσάμηδες της Ηπείρου (1923 – 2000)» και το Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου κυκλοφόρησε σε αξιόλογη έκδοση το 2004; Το βιβλίο δεν κατόρθωσε να πουλήσει ούτε χίλια αντίτυπα.
Λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του δεν μπορεί να διεκδικήσει και το μέλλον του. Θα σέρνεται στα απόνερα των διεθνών εξελίξεων με τους υπουργούς του να δηλώνουν πως η επικείμενη συγκέντρωση με το σύνθημα «Παραιτηθείτε» στην Πλατεία Συντάγματος κινείται στα όρια της συνταγματικότητας. Το λένε αυτοί που επί μια δεκαετία διατυμπάνιζαν κραυγάζοντας ότι "η χούντα δεν τελείωσε το ’73". Προφανώς ήξεραν τι έλεγαν, αφού εκείνη η χούντα μάλλον συνεχίζεται με άλλο πανωφόρι.
Ο φίλος μου ο μανάβης, μπορεί να μην ξέρει περί μουσουλμάνων Τσάμηδων της Ηπείρου ή Πομάκων της Θράκης, μπορεί να μην ξέρει τι σημαίνει ενέργεια στα όρια της συνταγματικότητας, μπορεί να μην ξέρει άλλα πολλά της καθημερινότητάς του, θεωρώντας την γνώση τους κάτι σαν περιττή πολυτέλεια, ξέρει όμως καλά πως τον ΕΝΦΙΑ θα τον πληρώσει, τις εισφορές στα Ταμεία θα τις πληρώσει, τη ΔΕΗ του θα την πληρώσει. Για τούτο και αποδείξεις θα κόβει μια στις δέκα, στηρίζοντας την προσπάθεια των φωτισμένων οικονομολόγων της κυβέρνησης ν’ αυξήσουν τα δημόσια έσοδα με 24% Φ.Π.Α.
Για την Ελλάδα ρε γαμώτο…

Άγγελος Πετρουλάκης


 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια