Breaking News

Όταν η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ γίνεται Ρόμπερτ Γκαλμπρέιθ



Βιβλίο

Από τον Χάρι Πότερ στον Κόρμοραν Στράικ

Γράφει ο Άγγελος Πετρουλάκης

Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ (1965 - ) είναι η συγγραφέας των περιπετειών του Χάρι Πότερ. Η σειρά αποτελείται από επτά βιβλία, τα οποία εκδόθηκαν από το 1997 μέχρι το 2007.
Ο Χάρι Πότερ, που στην Ελλάδα έχει κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Ψυχογιός, αποτέλεσε παγκόσμιο εκδοτικό φαινόμενο έχοντας πουλήσει περισσότερα από 450 εκατομμύρια αντίτυπα. Έχει κυκλοφορήσει σε περισσότερες από 200 χώρες, έχοντας μεταφραστεί σε 74 γλώσσες, ενώ παράλληλα έχει γίνει κινηματογραφικές ταινίες με τεράστια επιτυχία.
Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ είναι σήμερα η πλέον διαβασμένη Βρετανίδα εν ζωή συγγραφέας με πολυσχιδή κοινωνική δραστηριότητα, ταυτισμένη απόλυτα με τον δημοφιλή νεαρό ήρωα Χάρι Πότερ, ο οποίος κατόρθωσε να αποκτήσει εκατοντάδες εκατομμύρια φίλους σ’ ολόκληρο τον κόσμο.
Έτσι αποτέλεσε έκπληξη όταν αποκαλύφθηκε ότι ο συγγραφέας του αστυνομικού μυθιστορήματος «Το κάλεσμα του κούκου»
Ρόμπερτ Γκαλμπρέιθ δεν ήταν άλλος από τη δημοφιλή Τζόαν Ρόουλινγκ, που «επινόησε» έναν ακόμα μυθιστορηματικό ήρωα, τον ιδιωτικό αστυνομικό Κόρμοραν Στράικ, ικανό ν’ αγαπηθεί από κάποια ακόμα εκατομμύρια αναγνώστες, αφού διαθέτει όλα τα στοιχεία της επιτυχημένης συνταγής του μυθιστορηματικού ειδώλου.
Ο Κόρμοραν Στράικ, νόθος γιος διάσημου πατέρα που αρνείται πεισματικά να εκμεταλλευθεί τα προνόμια που χαρίζει ένα διάσημο όνομα, είναι βετεράνος του πολέμου του Αφγανιστάν, από τον οποίο επέστρεψε με ένα πόδι λιγότερο. Κλεισμένος εγωιστικά στον εαυτό του, σημαδεμένος από έναν προδομένο έρωτα, ζει ιδιαίτερα φτωχικά στο Λονδίνο, πασχίζοντας να επιβιώσει ως ντέντεκτιβ. Αρετές του η γενναιοδωρία του, το πείσμα του για δικαιοσύνη και αλήθεια, η εργασιομανία του, η σεμνότητά του και η προσήλωσή του στην ηθική που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους που έμαθαν ν’ αντιμετωπίζουν τον θάνατο μέσα από την καθημερινότητα του πολέμου.
Η γνωριμία μας μαζί του γίνεται στο μυθιστόρημα «Το κάλεσμα του κούκου», στο οποίο συνάμα αρχίζουμε να γνωρίζουμε και τη βοηθό του, τη γοητευτική Ρόμπιν, αρραβωνιασμένη με τον ζηλιάρη Μάθιου, τυπικό Άγγλο μεσοαστό.
Έντεχνα, η συγγραφέας, μάς γνωρίζει τους χαρακτήρες τόσο του κεντρικού άξονα (Στράικ – Ρόμπιν) μέσα από το ξετύλιγμα της καθημερινότητάς τους, όσο και των ανθρώπων που εμπλέκονται στις υποθέσεις που αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει ο ντέντεκτιβ. Η λεπτή ειρωνεία, όπως και το χιούμορ δημιουργούν ένα ιδιαίτερα φιλικό αναγνωστικό περιβάλλον, έτσι ώστε η ανάπτυξη του μύθου να καθηλώνει και τον πλέον εξοικειωμένο, με το σύγχρονο αστυνομικό μυθιστόρημα, αναγνώστη. Ο βετεράνος Κόρμοραν Στράικ συναγωνίζεται πλέον με απόλυτη επιτυχία τους «συναδέλφους» του των άλλων διάσημων συγγραφέων αστυνομικής λογοτεχνίας, όπως του  Έκτορ Μπελασκοαράν Σάυν (TAIBO), του μοναχικού αστυνομικού διευθυντή Γιούχανσον (Λέιφ Πέρσον), του αστυνόμου Μονταλμπάνο (Αντρέα Καμιλλέρι), του επιθεωρητή Χάρι Χόλε (Τζο Νέσμπο), του Κουρτ Βαλάντερ (Χένινγκ Μανκέλ) κ. ά.
Παράλληλα, ο Ρόμπερτ Γκαλμπρέιθ (Τζ. Κ. Ρόουλινγκ) έντεχνα ιχνογραφεί τη σύγχρονη πραγματικότητα της αγγλικής κοινωνίας, πλέκοντας έναν καμβά ιδιαίτερα ρεαλιστικό ως προς τα χαρακτηριστικά τόσο των προσώπων, όσο και των θεσμών.

Το κάλεσμα του κούκου



Το πρώτο μυθιστόρημα της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ ως Ρόμπερτ Γκαλμπρέιθ αναφέρεται στη ζωή και τη δολοφονία ενός διάσημου μοντέλου, της πανέμορφης Λούλα Λάντρι, που εμφανίζεται επίσημα ως αυτοκτονία με το θύμα να πέφτει από το χιονισμένο μπαλκόνι του σπιτιού του. Μόνο ο αδελφός της διατηρεί τις αμφιβολίες του και αναθέτει στον ντετέκτιβ Κόρμοραν Στράικ να διερευνήσει την υπόθεση.
Σε μια ιστορία μυστηρίου, ποτισμένη με τη λονδρέζικη ατμόσφαιρα – από τους δρόμους του Μέιφερ μέχρι τις παμπ του Ιστ Εντ και του Σόχο – στοιχειώνει τις μέρες και τις νύχτες του Κόρμοραν Στράικ, ο οποίος συν τοις άλλοις έχει να αντιμετωπίσει και τη δυσφορία των επίσημων διωκτικών αρχών, οι οποίες δε νιώθουν καλά, καθώς ο ιδιωτικός αστυνομικός μπερδεύεται στα πόδια τους, αμφισβητώντας τις ικανότητές τους.
Ο Κόρμοραν Στράικ θα φτάσει στην αλήθεια μέσα από προσωπικές περιπέτειες που απειλούν ακόμα και τη ζωή του, αλλά και τον συναισθηματικό του κόσμο, σημαδεμένος από έναν προδομένο έρωτα. Στον αντίποδα όλων μια γραμματέας, που φιλοδοξεί να είναι η βοηθός του, η Ρόμπιν, η οποία δύσκολα κρύβει από τον αναγνώστη όχι μόνο το θαυμασμό της για τον ανάπηρο εργοδότη της, αλλά και κάποια σκιρτήματα άδηλου έρωτα.

Ο μεταξοσκώληκας



Το δεύτερο μυθιστόρημα του Ρόμπερτ Γκαλμπρέιθ (Τζ. Κ. Ρόουλινγκ) κινείται στον ιδιόμορφο κόσμο των συγγραφέων του βρετανικού εκδοτικού ουρανού. Αφορά την εξαφάνιση του συγγραφέα Όουεν Κουίν. Η σύζυγός του συγγραφέα απευθύνεται στον ντέντεκτιβ Κόρμοραν Στράικ, πιστεύοντας πως ο άντρας της απλώς έχει φύγει για λίγες μέρες μόνος του – το έχει ξανακάνει άλλωστε – και ζητά από τον Στράικ να τον βρει και να τον φέρει πίσω.
Καθώς, όμως, ο Στράικ ερευνά την υπόθεση, αντιλαμβάνεται ότι η εξαφάνιση του Κουίν δεν είναι τόσο απλή όσο νομίζει η σύζυγός του. Ο εξαφανισμένος συγγραφέας έχει μόλις ολοκληρώσει ένα μυθιστόρημα στο οποίο περιγράφει με τα μελανότερα χρώματα σχεδόν όλους τους γνωστούς του συγγραφείς, εκδότες, μάνατζερ. Αν εκδοθεί, το μυθιστόρημα αυτό μπορεί να καταστρέψει ζωές. Οπότε, είναι πολλοί αυτοί που θέλουν τη σιωπή του.
Όταν ο Κουίν, τελικά, βρεθεί βάναυσα δολοφονημένος κάτω από περίεργες συνθήκες, ο Στράικ θα δώσει μάχη με τον χρόνο και τις συνθήκες προκειμένου να κατανοήσει τα κίνητρα ενός αδίστακτου δολοφόνου, όμοιο του οποίου δεν έχει συναντήσει ποτέ. Παράλληλα θα προσπαθήσει να ισορροπήσει συναισθηματικά, αντιπαλεύοντας τον πληγωμένο του έρωτα με την εργασιομανία του, χωρίς να επιτρέπει στον εαυτό του να διαισθανθεί έναν άλλον έρωτα που κρυφοκαίει και που δένει ολοένα και περισσότερο τη νεαρή βοηθό του Ρόμπιν Έλακοτ με τη δική του μοίρα. «Ο μεταξοσκώληκας» με περισσότερες από 600 σελίδες είναι, τελικά, ένα συναρπαστικό αστυνομικό μυθιστόρημα με συνεχείς ανατροπές, που καθηλώνει τον αναγνώστη μέχρι την τελευταία του σελίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια