Breaking News

Όχι δεν είμαι Charlie…



Μονολογώντας

Με απόλυτο σεβασμό στον Άλλον…


Όχι δεν είμαι Charlie…
Όχι, διατηρώ για τον εαυτό μου την υποχρέωση να μην γελοιοποιώ ανθρώπους, καταστάσεις και σύμβολα.. Ξέρω ότι η σάτιρα έχει τα όριά της εκεί που αρχίζει η ύβρις και η γελοιοποίηση. Ξέρω ότι ο Θεός κάθε ανθρώπου, δέον να είναι σεβαστός, όσο κι αν δεν είναι αρεστός ή παραδεκτός. Είτε λέγεται Αβραάμ, είτε Χριστός, είτε Μωάμεθ, είτε Κομφούκιος, είτε Θανάσης. Ξέρω πως ο Θεός του καθενός αντιπαλεύει τον τρόμο του απέναντι στο άγνωστο του θανάτου, την αγωνία του για το πού πηγαίνει η ζωή του μετά το θάνατο, για τα όρια του καλού και του κακού…
Ξέρω πως πλήθος συνανθρώπων μου, ανθρώπων που έζησαν, ανθρώπων που θα ζήσουν, είχαν, έχουν και θα έχουν για στήριγμά τους έναν Θεό, τον Θεό τους, ζουν γι’ αυτόν, πεθαίνουν γι’ αυτόν. Και τους σέβομαι, σέβομαι και το Θεό τους, όσο και αν δεν τον δέχομαι, όσο και αν δε συμφωνώ μαζί του και μαζί τους.
Βέβαια και η βία για χάρη του Θεού τους είναι απαράδεκτη. Η ανθρωπότητα έχει πληρώσει με πολύ - πολύ αίμα το θρησκευτικό φανατισμό, την εκδικητικότητα της θρησκευτικής προσήλωσης.
Για τούτο και τα εγκλήματα του Παρισιού, αλλά και όποια άλλα εγκλήματα έχουν συμβεί ή θα συμβούν είναι αποτρόπαια, είναι καταδικαστέα, είναι αισχρή προσβολή του δικαιώματος της ζωής.
Είναι υποχρέωση του ανθρώπου να ζει εν ειρήνη.
Και να έχει πάντα το δικαίωμα της διαφωνίας.
Όμως αυτό δε σημαίνει ότι μεταξύ των διαφωνούντων θα πρέπει να ανθεί εμπόλεμη κατάσταση. Δεν σημαίνει πως η ανθρωπότητα θα πρέπει να φοβηθεί από τις δολοφονικές επιθέσεις των τζιχαντιστών και να σιωπήσει απέναντι στο παράλογο και στο θρησκευτικό φανατισμό του Ισλάμ, ή όποιου άλλου αποφασίζει να σκοτώσει για χάρη του Θεού του.
Όχι δεν συντάσσομαι με την Αλ Κάιντα…
Απερίφραστα εκφράζω τον αποτροπιασμό μου για τις ενέργειές της. Δε συγχωρώ καμιά μαχητική ευσέβεια, αυτή που όλοι μας χαρακτηρίζουμε ως «φονταμενταλισμό». Ο φονταμενταλισμός απειλεί τον πολιτισμό της ελευθερίας του ατόμου, όπως ο φασισμός, όπως κάθε είδους «ισμός» που αντιστρατεύεται τη δημοκρατία, τη θρησκευτική ανοχή, τη διατήρηση της ειρήνης, την ελευθερία του λόγου και επιβεβαιώνει το χάσμα των πολιτισμών. Ο άνθρωπος δοκιμάζεται από πολλά, είτε αυτά είναι ανίατες ασθένειες, είτε φυσικές καταστροφές, ώστε να μην χρειάζεται το αίμα για τα ‘‘πιστεύω’’ του. Ο άνθρωπος έχει ανάγκη από τροφή, από νερό, από έρωτα, από συμπόνια… Δεν έχει την ανάγκη των δολοφονιών.
Όμως αυτά αφήνουν αδιάφορους τους φανατικούς πολεμιστές των θρησκευτικών κινημάτων που επιχειρούν τη νέα παγκόσμια σύγκρουση ανάμεσα ‘‘στις δυνάμεις του καλού και του κακού’’. Γι’ αυτούς κάθε τι που χαρακτηρίζεται από νεωτερικότητα ανήκει στο χώρο του κακού και το κακό πρέπει να εξοντωθεί, να πληρώσει με αίμα τη βεβήλωση του θρησκευτικού τους συναισθήματος.
Οι γενοκτονίες και οι φρικαλεότητες των περασμένων αιώνων δεν πρέπει να εμφανιστούν και πάλι στην ιστορία της ανθρωπότητας. Υπάρχει πλέον ικανή γνώση και αρκετά γόνιμος σκεπτικισμός ώστε να αποτραπεί η δικαίωση του φόνου από τις θρησκείες. Παράλληλα, όμως, είναι ανάγκη να επαναπροσδιοριστούν τα όρια της σάτιρας και τα χαρακτηριστικά της ειρηνικής συμβίωσης ομάδων με διαφορετική θρησκευτική πίστη. Δεν έχουμε ανάγκη από εμπόλεμους Θεούς, ούτε πρέπει να καλλιεργηθεί έδαφος για την ανάπτυξή τους. Αντίθετα, ο σύγχρονος άνθρωπος έχει ανάγκη αγάπης και στοργής, ειρηνικής συμβίωσης και ισορροπημένου ψυχισμού. Και σ’ αυτό έχουμε τη δυνατότητα να συμβάλλουμε ο καθένας προσωπικά και όλοι μαζί…
Με απόλυτο σεβασμό στον Άλλον…
Άγγελος Πετρουλάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια