Breaking News

Για μια άλλη Λάρισα…


ΜΟΝΟΛΟΓΩΝΤΑΣ
---------------------------------------
Από τον Άγγελο Πετρουλάκη
---------------------------------------


Η Λάρισα αλλάζει. Όπως άλλαξε όταν για πρώτη φορά, ο δήμαρχος Αριστείδης Λαμπρούλης, έφερε στην καθημερινότητά της τους πεζόδρομους.
Παπακυριαζή, Πρωτοπαπαδάκη, Κούμα, Αντύπα…
Ήταν μια νέα πραγματικότητα, ανάμεσα σε αποδοκιμασίες, αλλά και επιδοκιμασίες. Γρήγορα, όμως, όλοι παραδέχθηκαν ότι ήταν μεγάλο και θετικό βήμα.
Ακολούθησαν και άλλοι… Φιλελλήνων, Πανός, Ανδρούτσου, Παπαναστασίου, Πατρόκλου, Βενιζέλου, Δευκαλίωνος, Φρίξου, Ρούσβελτ, Ασκληπιού και άλλοι. Από τους κατοπινούς δημάρχους.
Κάθε νέα επέμβαση άλλαζε και την όψη τού κέντρου, που όντως απόκτησε χαρακτήρα «ιστορικού κέντρου». Η πόλη σιγά σιγά έπαιρνε άλλη όψη, άλλη ταυτότητα. Μέχρι και χώρο στάθμευσης δίτροχων απέκτησε, πρόσφατα. Σημαντικό κι αυτό, άσχετα αν οι χρήστες των δίτροχων συνεχίζουν να τον αγνοούν, όπως και οι πεζοί ν’ αγνοούν ότι υπάρχει αρκετός χώρος γι’ αυτούς, ώστε να μένουν ελεύθεροι οι ποδηλατόδρομοι.
Και τώρα αλλάζει για μια ακόμα φορά. Κάδοι απορριμμάτων κρυμμένοι, δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας, παρτέρια, μεγάλα πεζοδρόμια, λιγότερα αυτοκίνητα.
Όταν όλοι θα έχουμε συνηθίσει τη νέα πραγματικότητα, όλα θα είναι αλλιώς. Θα μπορούμε να χαρούμε μια πόλη διαφορετική.

Όμως… Ένα ακόμα ‘‘όμως’’ θα βασανίζει την καθημερινότητά μας, αν δεν αποφασίσει ο Δήμος και η Τροχαία να διαφυλάξουν τον χαρακτήρα τών πεζοδρόμων – δρόμων ήπιας κυκλοφορίας. Μέχρι τώρα, όσες εξετάσεις κι αν έχουν δώσει, απέτυχαν. Κι ας μην ισχυρισθούν το αντίθετο, γιατί η πραγματικότητα τους διαψεύδει και μάλιστα κραυγαλέα. Η ανεπάρκειά τους – ηθελημένη ή μη – είναι εμφανής. Χρόνια τώρα. Δεν είναι κάτι νέο. Αν ένας δημότης αφιερώσει τη μέρα του στο να φωτογραφίζει παραβάσεις, η συγκομιδή του θα είναι εκατοντάδες φωτογραφίες. Πολλές απ’ αυτές βλέπουν το φως τής δημοσίευσης στο διαδίκτυο.
Βέβαια, η βεβαίωση μιας παράβασης πονάει. Και πάντα θα υπάρχουν δικαιολογίες από μέρους των παραβατών και πάντα θα υπάρχει απαίτηση κατανόησης.
Όμως, δεν γίνεται να συνεχίζεται το φαινόμενο αυτό. Και ωράρια για φορτοεκφόρτωση πρέπει να θεσπιστούν, και να γίνουν σεβαστά, και άλλοι κανόνες πρέπει να ισχύσουν. Για να είναι το ιστορικό κέντρο έτσι όπως έχει σχεδιαστεί και αποτέλεσε όραμα γι’ αυτούς που αποφάσισαν για λογαριασμό μας.



Και οι οδηγοί; Και τα αυτοκίνητα; Πώς θα κινούνται για τις υποθέσεις τους; Πού θα σταθμεύουν;
Βάσιμα ερωτηματικά. Το κέντρο της πόλης συγκεντρώνει τον συντριπτικό αριθμό των δραστηριοτήτων. Από όλους τους χώρους. Τον ιατρικό, τον τραπεζιτικό, τον δικηγορικό, τον επιχειρηματικό, τον ψυχαγωγικό, τον πολιτιστικό και ό,τι άλλο μπορεί κανείς να υποθέσει. Δεκάδες χιλιάδες άτομα κινούνται για να τακτοποιήσουν τις ανάγκες τους.
Σαφώς και είναι μια σπαζοκεφαλιά, που θα πρέπει να λύσει κάθε δημοτική αρχή, όταν αποφασίζει να δώσει μια νέα εικόνα και ζωή στην πόλη. Γι’ αυτό και εκλέγεται. Για να σχεδιάσει το μέλλον, χωρίς να πλήξει βάναυσα το παρόν.
Βεβαίως κάποια βήματα απαιτούν θυσίες. Και κάποια άλλα κατανόηση. Όμως, αδιέξοδα δεν υπάρχουν. Οι ειδικοί επιστήμονες μπορούν να βρουν λύσεις, που να μην είναι οδυνηρές και που να θεραπεύουν τα προβλήματα.
Παράλληλα και οι δημότες πρέπει ν’ αντιληφθούν πως όταν σχεδιάζεται το μέλλον τής πόλης, κάποια δεδομένα θ’ αλλάξουν. Μια κάποια αποκέντρωση θα πρέπει να συμβεί. Τουλάχιστον σε δημόσιες υπηρεσίες. Με προσεκτικά μελετημένα βήματα. Τα πάντα μπορούν να γίνουν αρκεί να υπάρξει καλή διάθεση.

Άφησα τελευταίο το καυτό θέμα των τραπεζοκαθισμάτων των χώρων αναψυχής, για τα οποία συχνά γίνεται και λόγος, αλλά δίνονται και υποσχέσεις. Χρονίζει το πρόβλημα, γιατί τα θιγόμενα συμφέροντα είναι πολλά και μεγάλα. Όμως κι εδώ πρέπει να υπάρξει όχι απλά θέληση, αλλά και πράξη. Υπάρχουν σημεία που όντως απορεί κανείς για την εμφανή καταστρατήγηση του σχεδιασμού.
Το θέμα είναι λοιπόν η προστασία όλων όσων αποφασίζονται να υλοποιηθούν. Δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά και ούτε αδιέξοδη. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει ευσυνείδητος σεβασμός, ας υπάρξει σχολαστική αστυνόμευση.
Όταν πρυτανεύσει ο σεβασμός των σχεδιασμών και των αποφάσεων, όταν οι δημότες σεβαστούμε πως ό,τι γίνεται στοχεύει σε μια πιο όμορφη πόλη, η πόλη όντως θα έχει αλλάξει…

Δεν υπάρχουν σχόλια