Breaking News

Τι κοινό έχουν ο Χάρι Πότερ και ο Κόρμοραν Στράικ;

ΒΙΒΛΙΟ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ


Αστυνομική λογοτεχνία

 Ρόμπερτ Γκαλμπρέιθ: «Η σοδειά του κακού»
Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ
 


Πού συναντιόνται άραγε ο Χάρι Πότερ και ο Κόρμοραν Στράικ; Ερώτηση για δυνατούς λύτες; Όχι. Για φίλους του βιβλίου, ναι.
Η απάντηση ίσως εκπλήξει. Στο εργαστήρι του συγγραφέα. Γιατί απλούστατα η Τζόαν Κ. Ρόουλινγκ (1965 - ), που είναι η διάσημη συγγραφέας των περιπετειών του Χάρι Πότερ, είναι το ίδιο πρόσωπο με τον Ρόμπερτ Γκαλμπρέιθ, τον συγγραφέα τριών εκπληκτικών αστυνομικών μυθιστορημάτων: «Το κάλεσμα του κούκου», «Ο μεταξοσκώληκας» και «Η σοδειά του κακού».
Μπορεί ο Χάρι Πότερ, που στην Ελλάδα έχει κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Ψυχογιός, ν’ αποτέλεσε παγκόσμιο εκδοτικό φαινόμενο έχοντας πουλήσει περισσότερα από 450 εκατομμύρια αντίτυπα, όμως και ο ιδιωτικός αστυνομικός Κόρμοραν Στράικ αξίζει να λατρευτεί το ίδιο. Άλλωστε η Τζόαν Κ. Ρόουλινγκ ως δημιουργός του Χάρι Πότερ δεν θα διακινδύνευε να δημιουργήσει για την καριέρα της ως μυθιστοριογράφου αστυνομικής λογοτεχνίας έναν υποδεέστερο ήρωα. Ναι, ο Κόρμοραν Στράικ έχει απ’ όλα: Ευφυΐα, διαίσθηση, υπομονή, ιδιαίτερα κριτική κοινωνική ματιά, γενναιοδωρία, πείσμα. για δικαιοσύνη και αλήθεια, εργασιομανία, σεμνότητα, προσήλωση στην ηθική που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους οι οποιοι έμαθαν ν’ αντιμετωπίζουν τον θάνατο μέσα από την καθημερινότητα του πολέμου.
Είναι ένας άντρας με δύσκολη παιδική ηλικία (ως νόθος γιος διάσημου πατέρα που, όμως, αρνείται πεισματικά να εκμεταλλευθεί τα προνόμια που χαρίζει αυτό το διάσημο όνομα), ματαιωμένα όνειρα, καλός παίκτης του έρωτα, εχθρός της αδικίας και πάνω απ’ όλα βετεράνος στρατιώτης. Ένας ανάπηρος του πολέμου του Αφγανιστάν, από τον οποίο επέστρεψε με ένα πόδι λιγότερο, αλλά που κοιτάζει όμως κατάματα την ζωή.
Πρωταγωνιστής και στο τελευταίο μυθιστόρημα «Η σοδειά του κακού». Δίπλα του η γοητευτική Ρόμπιν Έλακοτ, η βοηθός του, αρραβωνιασμένη με τον ζηλιάρη Μάθιου, αλλά κρυφά και ανομολόγητα ερωτευμένη με τον ιδιόρρυθμο Κόρμοραν. Έντεχνα, ο συγγραφέας, μάς γνωρίζει τους χαρακτήρες τόσο του κεντρικού άξονα (Στράικ – Ρόμπιν) μέσα από το ξετύλιγμα της καθημερινότητάς τους, όσο και των ανθρώπων που εμπλέκονται στις υποθέσεις που αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει ο ντέντεκτιβ. Η λεπτή ειρωνεία, όπως και το χιούμορ δημιουργούν ένα ιδιαίτερα φιλικό αναγνωστικό περιβάλλον, έτσι ώστε η ανάπτυξη του μύθου να καθηλώνει και τον πλέον εξοικειωμένο, με το σύγχρονο αστυνομικό μυθιστόρημα, αναγνώστη.
Ο βετεράνος Κόρμοραν Στράικ συναγωνίζεται πλέον με απόλυτη επιτυχία τους «συναδέλφους» του των άλλων διάσημων συγγραφέων αστυνομικής λογοτεχνίας, όπως του  Έκτορ Μπελασκοαράν Σάυν (TAIBO), του μοναχικού αστυνομικού διευθυντή Γιούχανσον (Λέιφ Πέρσον), του αστυνόμου Μονταλμπάνο (Αντρέα Καμιλλέρι), του επιθεωρητή Χάρι Χόλε (Τζο Νέσμπο), του Κουρτ Βαλάντερ (Χένινγκ Μανκέλ), του σκοτσέζου αστυνομικού Τζον Ρέμπους (Ίαν Ράνκιν) κ. ά.
Παράλληλα, ο Ρόμπερτ Γκαλμπρέιθ (Τζ. Κ. Ρόουλινγκ) έντεχνα ιχνογραφεί τη σύγχρονη πραγματικότητα της αγγλικής κοινωνίας, πλέκοντας έναν καμβά ιδιαίτερα ρεαλιστικό ως προς τα χαρακτηριστικά τόσο των προσώπων, όσο και των θεσμών.
«Η σοδειά του κακού» ξεκινά ιδιαίτερα εντυπωσιακά με την Ρόμπιν Έλακοτ ν’ ανοίγει ένα μυστηριώδες πακέτο που έχει φτάσει στα χέρια της και περιέχει ένα ακρωτηριασμένο γυναικείο πόδι.
Το αφεντικό της, ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Κόρμοραν Στράικ, είναι περισσότερο ψύχραιμος. Υπάρχουν τέσσερα άτομα από το παρελθόν του που θα μπορούσαν να ευθύνονται γι’ αυτό και είναι και τα τέσσερα ικανά να διαπράξουν τις πιο βίαιες και άγριες πράξεις.
Αλλά, παράλληλα υπάρχει και η Ρόμπιν.
Το σύμπαν που δημιουργεί ο συγγραφέας είναι κάτι παραπάνω από ένα πανέξυπνο μυθιστόρημα μυστηρίου με απρόβλεπτες ανατροπές. Το μίσος, το αίμα, αλλά ταυτόχρονα και η ιστορία ενός άντρα και μιας γυναίκας που συναντιούνται στον δρόμο της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής τους, δημιουργούν ένα αριστούργημα γραφής που προκαλεί τον αναγνώστη να το φτάσει απνευστί στην τελευταία σελίδα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια