Breaking News

Δέκα ζωές σε μία



ΜΟΝΟΛΟΓΩΝΤΑΣ
«Δέκα ζωές σε μία»

Η πολιτιστική «ατζέντα» της πόλης μας καταγράφει σήμερα την παρουσίαση ενός ιδιαίτερου βιβλίου. Συγγραφέας του η σεβαστή κυρία Τατιάνα Αβέρωφ. Τίτλος του βιβλίου «Δέκα ζωές σε μια». Θέμα του: Ο ευπατρίδης της πολιτικής αείμνηστος Ευάγγελος Αβέρωφ μέσα από τη γραφή της κόρης του.
Δεν έχω τελειώσει την ανάγνωση του βιβλίου, μου μένουν λίγες σελίδες του ακόμα. Όμως μπορώ να δηλώσω πως κάποια αποσπάσματα θα τα μνημονεύω ως σημαντικά κάθε φορά που θα με απασχολεί η σχέση πατέρα – παιδιού.
Στην πρώτη κιόλας σελίδα του βιβλίου, μια εξομολόγηση της κ. Τατιάνας Αβέρωφ με οδηγεί σε ανατροπές: «Είκοσι χρόνια πέρασαν που προσπαθώ με πείσμα να σε γνωρίσω, εσένα τον άνθρωπο, όχι τις πολλές εικόνες σου… Πόσο πιο απλά θα ήταν τα πράγματα αν σε είχα γνωρίσει όσο ήσουν ζωντανός. Αλλά η σκιά σου ήταν πάντα πολύ μεγάλη κι εγώ έτρεχα μ’ όλη μου τη δύναμη να σε αποφύγω για να μεγαλώσω. Η αγάπη, λένε, θέλει δυο ολόκληρους ανθρώπους. Τι κρίμα που δεν συμπέσαμε οι δυο μας στον ίδιο χρόνο… Ποιος είσαι;…»
Δυο απλές λέξεις, ένα ερώτημα: «Ποιος είσαι;»
Η ιχνηλασία για την ανακάλυψη της ολοκληρωμένης προσωπογραφίας ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες πολιτικούς, ενός πολιτικού που δίδαξε το ήθος, ενός ιστορικού που δίδαξε την τόλμη της αλήθειας, ενός ανήσυχου πνεύματος, που απέδειξε ότι οι αξίες σμιλεύονται με όραμα και ακάματες προσπάθειες.
Ο Ευάγγελος Αβέρωφ είναι ο ιστορικός ερευνητής που με το μνημειώδες έργο του «Φωτιά και Τσεκούρι» κατέγραψε τις αντικειμενικότερες σελίδες για την εθνική τραγωδία του εμφύλιου πολέμου.
Είναι ο αναμορφωτής του Μετσόβου που απέδειξε πως η ανάπτυξη μιας περιοχής μπορεί να επιτευχθεί με την αξιοποίηση του δυναμικού της σε παραγωγικά στοιχεία.
Είναι επίσης ο λογοτέχνης που έκλεισε την Ελλάδα σε μια τεράστια αγκαλιά αποτελούμενη από πέντε μυθιστορήματα («Η φωνή της γης», «Γη της οδύνης», «Γη δελφύς», «Όταν ξεχνούσαν οι θεοί», «Όταν οι θεοί ευλογούσαν») και τρία θεατρικά («Επιστροφή στις Μυκήνες», «Καρυδιές στην πέτρινη γη», «Η έκρηξη»). Στα μυθιστορήματα, γη – μήτρα είναι η Λαρισαία γη, η ίδια γη που σήμερα θα υποδεχθεί την κόρη του και το βιβλίο της με τις μνήμες της από έναν πατέρα που στο ερώτημα «ποιος είσαι;» απαντά με τη σιωπή του θανάτου και τη λαλιά για ιδιαίτερα πολυσχιδούς ζωής.
Η Λάρισα είναι αναπόσπαστα δεμένη με τον Ευάγγελο Αβέρωφ. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο στη νεότερη ιστορία της. Η προσωπικότητα του σημαντικού πολιτικού αυτού άνδρα είναι απ’ αυτές που σημαδεύουν μια εποχή και καταθέτουν στην ιστορία λόγο ευθύνης. Το έργο του «Φωτιά και Τσεκούρι», χωρίς να είναι μια πλήρης στρατιωτική ιστορία των ετών 1939-1949, είναι μια δικαιότατη συνοπτική πολιτική, διπλωματική και στρατιωτική μελέτη της περιόδου εκείνης με αδιαπραγμάτευτη αρετή της την αντικειμενικότητα.
Αυτόν τον άνθρωπο μας καλεί να γνωρίσουμε στην καθημερινότητά του το βιβλίο της κόρης του Τατιάνας. Ενδιαφέρον κάλεσμα αφού τα μάτια ενός παιδιού βλέπουν άλλον ως πατέρα, απ’ αυτόν που γνωρίζουμε ως πολιτικό και συγγραφέα.
«Πώς ζεις με τις αντιφάσεις σου;», αναρωτιέται η Τατιάνα Αβέρωφ, επιχειρώντας να δώσει κάποιες συντεταγμένες: «Οι μνήμες – ένας πολτός από αλήθειες, διαστρεβλώσεις και παιδικές απωθήσεις. Κι εσύ ένας άνθρωπος τόσο πολύπλευρος, με τόσες αντιφάσεις».
Διάλεξα αυτόν τον τρόπο για να πω το δικό μου «καλωσόρισες» στην Τατιάνα Αβέρωφ γιατί θεωρώ ιδιαίτερης αξίας το γεγονός ότι αναφέρεται στις πολύ προσωπικές στιγμές αυτού του σημαντικού ανθρώπου.
Άγγελος Πετρουλάκης


Δημοσιεύθηκε στην έντυπη Larissa net 28-11-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια