Breaking News

Η Πέρσα Κουμούτση στη Λάρισα

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
-----------------
Αλεξανδρινές Φωνές στην οδό Λέψιους

     Ο Ναγκίμπ Μαχφούζ είναι ο σημαντικότερος Αιγύπτιος συγγραφέας, τιμημένος με Νόμπελ και πολυμεταφρασμένος.
      Στην Ελλάδα τον "έφεραν" οι εκδόσεις "ΨΥΧΟΓΙΟΣ".
      Η γνωριμία του με τους Έλληνες αναγνώστες οφείλεται στις εκπληκτικές μεταφράσεις της Πέρσας Κουμούτση, μιας γυναίκα αφιερωμένης ολοκληρωτικά στη λογοτεχνία, άλλοτε μεταφράζοντας Άραβες, άλλοτε γράφοντας τα δικά της βιβλία.


      Δεν την γνωρίζω.
      Βεβαίως γνωρίζω το έργο της. Σε σχέση με τον Μαχφούζ και την πολιτικο-κοινωνική κατάσταση της πατρίδας του, διάπλατα μού άνοιξε το παράθυρο της γνώσης το βιβλίο της «Στους δρόμους του Καΐρου, Περίπατος με τον Ναγκίμπ Μαχφούζ» (εκδόσεις "Ψυχογιός"), πριν από τρία περίπου χρόνια. Ιδιαίτερη γραφή, ευαίσθητη ματιά και πολύπλευρη γνώση της χώρας του συγγραφέα.
Ναγκίμπ Μαχφούζ
      Πρόσφατα, ένα νέο βιβλίο της Πέρσας Κουμούτση, το «Αλεξανδρινές Φωνές στην οδό Λέψιους» μου έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσω μια άλλη πλευρά της κ. Κουμούτση.

      Η οδός Λέψιους της Αλεξάνδρειας, είναι ο δρόμος όπου έμενε ο Κωνσταντίνος Καβάφης, στα χρόνια του Μεσοπολέμου (1930-1933). Ένας δρόμος πρόσχημα για ν' αναπτύξει η συγγραφέας το κλίμα της εποχής, με ήρωες οι ηρωίδες που ζουν ιδιότυπες καταστάσεις μέσα από τα μυστικά και τα πάθη που καθορίζουν τη ζωή τους. Ο ποιητής είναι αυτός που ανοίγει και κλείνει τη μυθιστορία, χαμογελώντας συγχωρητικά σε φίλους και μη.


      Σήμερα η Πέρσα Κουμούτση θα βρίσκεται στην πόλη μας, στο βιβλιοπωλείο "Κλου" (Μ. Αλεξάνδρου 6) για να μιλήσει με αναγνώστες για το βιβλίο της, σε μια παρουσίαση ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια