Breaking News

Τρύγος - Μια γιορτή με γεύση και χρώμα...




Ο τρύγος για την περιοχή της Λάρισας έχει σχεδόν ολοκληρωθεί με εξαίρεση τα Ξινόμαυρα της Ραψάνης που θα περιμένουν μέχρι τις αρχές του Οκτώβρη. Το εστιατόριό μας επισκέφθηκε τα σημαντικότερα Κτήματα, οσμίσθηκε τα αρώματα των φρεσκοτρυγημένων σταφυλιών, μίλησε με τους παραγωγούς, φωτογράφησε στιγμιότυπα του τρύγου και της οινοποίησης και όπως κάθε χρόνο είναι έτοιμο να υποστηρίξει τους τοπικούς οίνους। Κτήμα Κατσαρού, Κτήμα Καριπίδη, Κτήμα Μίγα, Κτήμα Νταύγκου, Κτήμα Λιάπη, Κτήμα Ξηρομερίτη... Από την ορεινή Κρανιά μέχρι τα Βούναινα του αρχαίου Κρανώνα και τον περιώνυμο Τύρναβο με το ιστορικό Συνεταιριστικό Οινοποιείο. Παραγωγές εκλεκτές, η κάθε μια με τα δικά της χαρακτηριστικά, που κρύβουν μεράκια και αγωνίες...


Κτήμα Ζαφειράκη


Αρχή της φετινής ξενάγησης το Κτήμα του Χρήστου Ζαφειράκη.


Ο Χρήστος Ζαφειράκης εμφανίστηκε μέσα από ετικέτες που παραπέμπουν σε τυρναβίτικα τοπωνύμια. Μιλά για αναβίωση ποικιλιών που χάθηκαν ή τείνουν να χαθούν. Οινοποιεί με πάθος και μεράκι. Και μιλά με σεβασμό για ό,τι κρύβεται μέσα σ’ ένα μπουκάλι κρασί. Σίγουρος για την αξία του τόπου του, στοχεύει στην ανατροπή…
Από πατέρα αμπελουργό, ανήσυχος για ό,τι παρατηρούσε να συμβαίνει στους οικογενειακούς αμπελώνες, αλλά και στη γύρω περιοχή, ο Χρήστος Ζαφειράκης επέλεξε να βαδίσει σε δρόμους γνωστούς για τον τόπο του, τον Τύρναβο, ωστόσο ιδιαίτερα προσωπικούς, διαισθανόμενος ότι η γη του έχει τις δυνατότητες να παράγει ιδιαίτερα ποιοτικά κρασιά.
Η μαθητεία του στην Αμερικανική και Γεωργική Σχολή της Θεσσαλονίκης γίνεται το εφαλτήριο για την είσοδό του στον γοητευτικό κόσμο της οινοποίησης, αφού τον οδηγεί στη σχολή Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών ΤΕΙ της Αθήνας και μετά στην Ιταλία.
Το 2000 ξεκινά τις παρεμβάσεις σε αμπελοτεμάχια της οικογένειας, με πρώτο βήμα τις εδαφολογικές εξετάσεις. Παράλληλα, συζητώντας με τους γεροντότερους της περιοχής αναζητά το βιογραφικό των αμπελοτόπων του Τυρνάβου και το ιστορικό των καλλιεργειών.
Πιστεύει ότι τον πρώτο ρόλο στη δημιουργία ενός μεγάλου κρασιού παίζει η υψηλή ποιότητα της πρώτης ύλης και στόχος του είναι να εκμεταλλευθεί στο έπακρο τις δυνατότητες ενός πολύ καλού αμπελιού.
Οι ετικέτες του ‘‘Παλαιόμυλου’’ έτυχαν θερμής υποδοχής από τους οινικούς κύκλους και τα σχόλια που ακουστήκαν και γράφτηκαν υπήρξαν ιδιαίτερα ευμενή για τον Χρήστο Ζαφειράκη, ο οποίος συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις για ν’ αποτελέσει τη μεγάλη ανατροπή σε μια περιοχή που δικαιούται να καυχιέται για την ποιότητα των κρασιών της. Νεαρός, με οράματα και όρεξη για δουλειά στοχεύει στην εξελικτική πορεία ποικιλιών που έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν μεγάλα κρασιά, έτσι ώστε να έχει το δικό του λόγο στον σύγχρονο ελληνικό οινικό χάρτη, στον οποίο παρά την ποιοτική έξαρση που παρατηρείται εδώ και χρόνια υπάρχει αρκετός χώρος για πρωτοπορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια