Breaking News

Γένος γερόντων…


ΜΟΝΟΛΟΓΩΝΤΑΣ
(Δημοσιεύθηκε στη Larissa net την Παρασκευή, 30-11-2018)
---------------------------------------
Από τον Άγγελο Πετρουλάκη
---------------------------------------


Πληροφορήθηκα με απογοήτευση (Ελληνική Στατιστική Αρχή) τα ετήσια στοιχεία γεννήσεων και θανάτων τού πληθυσμού τής χώρας για το 2017.
Οι γεννήσεις στην Ελλάδα κατά το 2017 μειώθηκαν στις 88.553, καταγράφοντας ετήσια πτώση κατά 4,7%.
Οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 4,8% σε σχέση με το 2016, φτάνοντας τους 124.501.
Η διαφορά (φυσικό ισοζύγιο) μεταξύ γεννήσεων-θανάτων, έφτασε τα –35.948 άτομα.
Δεν γνωρίζω, βέβαια, τις μεταναστευτικές εκροές Ελλήνων την ίδια χρονιά, που έφυγαν από τον τόπο, αναζητώντας εργασία σε άλλες χώρες. Υποθέτω πως θα είναι κάποιες ακόμα χιλιάδες. Κάποιοι τις χιλιάδες αυτές, τις ανεβάζουν στις 600. Τρομακτικός αριθμός. Σαν να λέμε πως οι τρεις μεγαλύτερες επαρχιακές πόλεις, Λάρισα, Ηράκλειο, Πάτρα μετακόμισαν εκτός Ελλάδας. Μια μετακόμιση που δεν οφείλεται στη νοοτροπία, αλλά στην ανικανότητα αντιμετώπισης της κρίσης.
Το 2017 ήταν η έβδομη συναπτή χρονιά (σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία), που το φυσικό ισοζύγιο του ελληνικού πληθυσμού ήταν αρνητικό. Είθε το 2018 να μην είναι η όγδοη, αν και πιθανολογώ πως, δυστυχώς, θα είναι.
Αποτέλεσμα της κρίσης; Πιστεύω πως όχι μόνο. Είμαι βέβαιος πως και άλλοι παράγοντες έχουν συμβάλει. Γεγονός είναι πως παρατηρείται μια αλλαγή νοοτροπίας στα σύγχρονα ζευγάρια: Ένα παιδί είναι αρκετό, δυο ο ιδανικός αριθμός. Ο μέσος όρος απέχει πολύ από την ελάχιστη απαιτούμενη τιμή των 2,1 παιδιών ανά γυναίκα.
Η πραγματικότητα (πέρα από τους αριθμούς) είναι ακόμα πιο δραματική, γιατί στον αριθμό των γεννήσεων περιλαμβάνονται και τα παιδιά που γεννήθηκαν από αλλοδαπούς, μετανάστες και πρόσφυγες. Άρα οι γεννήσεις που αφορούν Έλληνες, είναι ακόμα λιγότερες.
 Βέβαια, ‘‘εκσυγχρονιστές’’ της πολιτικής ζωής και κυβερνητικοί παράγοντες δηλώνουν ότι το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας θα λυθεί από την μαζική έλευση παράνομων μεταναστών από χώρες τής Ασίας και της Αφρικής.
Παράλληλα δηλώνουν, ότι η… ανάπτυξη, που ΘΑ πετύχουν, θα αντιστρέψει το κλίμα μετανάστευσης και οι νέοι θα επιστρέψουν πίσω. Όνειρα θερινής νυχτός; Ίσως. Μήπως οι χοροί με τα νταούλια τι ήταν; Τα λόγια δεν κοστίζουν και η ντροπή είναι μόνο για τους τίμιους.
Από το στενό οικογενειακό μου περιβάλλον έφυγαν δυο ζευγάρια, που γέννησαν από ένα παιδί. Έξι άτομα λιγότερα για τη χώρα. Χιλιάδες οικογένειες έχουν να παρουσιάσουν παρόμοιους αριθμούς. Ενθυμούμενος τα λόγια τού πρωθυπουργού για τους άνω των 70, χάνω τη σκέψη μου. Πρέπει να είναι ιδιαίτερα ευφυής αυτός ο νέος. Ή εγώ ιδιαίτερα βλαξ.
Όπως και να έχει όμως, οι αριθμοί δείχνουν πως το βιολογικό τέλος τού ελληνισμού δεν είναι κάτι που αποκλείεται να συμβεί. Μάλλον είναι το πιο πιθανό.
Η χάραξη μιας εθνικής πολιτικής στο θέμα αυτό, απουσιάζει δραματικά. Ανάμεσα στις ανόητες αντιπαραθέσεις για το τι κάνατε εσείς και τι κάνουμε εμείς, δεν χώρεσε ποτέ. Αντίθετα χώρεσαν εκφράσεις τύπου «στα τέσσερα», «ή εμείς, ή αυτοί», «αν δεν τους κλείσουμε φυλακή δεν θα πάρουμε τις εκλογές». Ιδού μια σύγχρονη χώρα με πολιτικούς που έχουν… όραμα.
Ακούμε πολλά. Για την ανάκαμψη της οικονομίας, για την αναμόρφωση της παιδείας, για την αμυντική πολιτική, για την εξυγίανση του συστήματος υγείας, για τις σχέσεις μας με τους Σκοπιανούς, για τον διαχωρισμό Εκκλησίας – Κράτους, για προσλήψεις στον δημόσιο τομέα, για…, για…
Για το δημογραφικό ούτε λέξη.
Πολιτική με ημερομηνία λήξης. Μοναδικός στόχος η επανεκλογή. Όχι η βελτίωση της χώρας, όχι η θεμελίωση πολιτικών στρατηγικών που θα της εξασφαλίσουν ευημερία. Όλα για το σήμερα. Να μην χάσουμε την καρέκλα. Άλλωστε, αν χαραχτεί μια νέα γενναία δημογραφική πολιτική, τα αποτελέσματά της θα φανούν μετά από πολλά - πολλά χρόνια. Και οι κυβερνώντες θέλουν άμεσα αποτελέσματα. Θέλουν το τώρα. Ούτε σκέψη για το αύριο.
Ελλάς γερνάς και είναι κρίμα…

Δεν υπάρχουν σχόλια